Μάθετε πώς η αρχή DNSH και το ESG μπορούν να συνδράμουν για την ανάπτυξη της εταιρικής βιωσιμότητας και της συμμόρφωσης στο σημερινό δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ας διερευνήσουμε την αρχή DNSH και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται στη στρατηγική ESG μιας εταιρείας.
Κατανόηση της DNSH στο πλαίσιο της ESG
Προερχόμενη από την Ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αρχή DNSH ορίζει ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά σε έναν περιβαλλοντικό στόχο δεν πρέπει να βλάπτουν τους υπόλοιπους οριοθετημένους στόχους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισορροπημένη και ολοκληρωμένη εξέταση όλων των διαστάσεων της βιωσιμότητας.
6 περιβαλλοντικοί στόχοι
Η ταξινομία της ΕΕ περιγράφει έξι περιβαλλοντικούς στόχους που αποτελούν από κοινού ένα πλαίσιο για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις εταιρικές στρατηγικές, προκειμένου να καθοδηγούνται οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές και επενδύσεις:
- Περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, με επίκεντρο τη μείωση των εκπομπών και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
- Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενθαρρύνοντας την ανθεκτικότητα έναντι των κλιματικών επιπτώσεων,
- Αειφόρος χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του υδάτινου περιβάλλοντος,
- Μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, προώθηση της μείωσης των αποβλήτων και της αποδοτικότητας των πόρων,
- Πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών ρύπων,
- Προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, υποστηρίζοντας τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση των φυσικών βιοτόπων και ειδών.
Όσον αφορά το DNSH, η εφαρμογή της αρχής συνδέεται στενά με τους στόχους του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν:
Για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, οι δραστηριότητες πρέπει να αποδεικνύουν ότι όχι μόνο συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ή στην ενίσχυση των απορροφήσεων, αλλά και ότι δεν βλάπτουν σημαντικά τους άλλους πέντε περιβαλλοντικούς στόχους. Για παράδειγμα, ένα έργο ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά τη βιοποικιλότητα ούτε οδηγεί σε σημαντική ρύπανση των υδάτων.
Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η αρχή DNSH διασφαλίζει ότι οι δράσεις που αναλαμβάνονται για την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή δεν θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους στόχους. Για παράδειγμα, ένα έργο προσαρμογής στις υποδομές δεν πρέπει να οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση νερού ή να διαταράσσει τα τοπικά οικοσυστήματα.
Τώρα που έχουμε πλαισιώσει την αρχή DNSH και περιγράψει τους μηχανισμούς της, ας εμβαθύνουμε στη διαδικασία ενσωμάτωσης της DNSH στην ESG.
Στρατηγική ενσωμάτωση της DNSH στο ESG
Η ενσωμάτωση της DNSH στο πλαίσιο ESG μιας εταιρείας απαιτεί μια δομημένη προσέγγιση.
Ξεκινώντας με την ανάπτυξη ρητών πολιτικών DNSH που είναι στενά συνδεδεμένες με τους στόχους ESG του οργανισμού, οι εταιρείες πρέπει να οριοθετήσουν τι αποτελεί σημαντική βλάβη, να εντοπίσουν τις πιθανές περιοχές κινδύνου, και να διατυπώσουν στρατηγικές για την αποτροπή αυτών των κινδύνων.
Σε αυτή τη φάση, η συμμετοχή σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων μερών -συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των επενδυτών, των τοπικών κοινοτήτων και των προμηθευτών- είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση ποικίλων γνώσεων σχετικά με τις προτεραιότητες ESG και τις πιθανές βλάβες, προωθώντας μια κοινή δέσμευση για την αρχή DNSH.
Σε στρατηγικό επίπεδο, οι εταιρείες πρέπει να διεξάγουν μια συνολική αξιολόγηση κινδύνων που υποστηρίζεται από μια ανάλυση ουσιαστικότητας, προκειμένου να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τους κινδύνους που συνδέονται με σημαντική βλάβη, διασφαλίζοντας ότι οι στρατηγικές της εταιρείας ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των ενδιαφερομένων μερών και στην επιχειρηματική συνάφεια.
Μια βοήθεια για την προσπάθεια αυτή προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για να καθοδηγήσει τη διαδικασία κατανόησης της ευθυγράμμισης μιας οικονομικής δραστηριότητας με τα κριτήρια SCC, DNSH και MSS: τον πλοηγό της ταξινομίας της ΕΕ.
Μόλις μια εταιρεία εντοπίσει τους κινδύνους της και καθορίσει τους βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs) και την τεκμηρίωση συμμόρφωσης που αφορούν τη δραστηριότητα και σχετίζονται με το DNSH, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων στο πλαίσιο παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων ESG.
Η ενσωμάτωση αυτή διασφαλίζει ότι η τήρηση των κριτηρίων βιωσιμότητας και ESG από την εταιρεία όχι μόνο τεκμηριώνεται αλλά και παρακολουθείται ενεργά και αναφέρεται ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις των κανονισμών.
Συμπέρασματα
Το ταξίδι της ενσωμάτωσης των αρχών DNSH δεν είναι μια στατική διαδικασία, απαιτεί συνεχή βελτίωση. Οι εταιρείες ενθαρρύνονται να παραμένουν ευέλικτες, να υιοθετούν νέες πρακτικές και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πιο σύγχρονες πρακτικές βιωσιμότητας και τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών.
Αυτή η δυναμική διαδικασία δεν αφορά απλώς τον περιορισμό των κινδύνων - αφορά επίσης την προετοιμασία της εταιρείας ώστε να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της βιωσιμότητας.