Η Δύναμη της Επικοινωνίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πώς επικοινωνείτε τη δέσμευση και τα επιτεύγματά σας σε ένα πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού, κοινωνικού και διακυβερνητικού σχεδίου; Τι σημαίνει να είσαι μία βιώσιμη επιχείρηση;

Ένας από τους πιθανούς ορισμούς μιας βιώσιμης επιχείρησης είναι αυτός που την προσδιορίζει ως έναν οργανισμό που βασίζεται σε κατευθυντήριες αρχές και αξίες, διαδικασίες και επιχειρηματικά μέσα προσανατολισμένα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τώρα, όλα αυτά μπορεί να φαίνονται εντελώς αυθέρετα και μακριά από τις καθημερινές πρακτικές μιας εταιρείας, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Ο Elkington (The Triple Bottom Line or Model of the Three "P "s, 1997) μας δείχνει πώς μια εταιρεία που αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοια πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • ΚΕΡΔΟΣ, οικονομική βιωσιμότητα, η ικανότητα της επιχείρησης να δημιουργεί πλούτο όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την κοινότητα (αμοιβές προσωπικού, νέες θέσεις εργασίας, ευελιξία ωρών κ.λπ.),
  • ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ή κοινωνική βιωσιμότητα ως προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και ικανοποίηση των ενδιαφερομένων μερών,
  • ΠΛΑΝΗΤΗΣ, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που νοείται ως η αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών στους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η βιωσιμότητα μιας εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στο να είναι "πράσινη" (μια πτυχή που σήμερα τονίζεται περισσότερο από τις άλλες), αλλά και στην ικανότητά της να συνεισφέρει οικονομικά και κοινωνικά, καθώς και περιβαλλοντικά. Καμία από αυτές τις πτυχές δεν υπερισχύει της άλλης, είναι όλες εξίσου σημαντικές και θεμελιώδεις για το μέλλον του πλανήτη και τη κοινωνία, και μια εταιρεία που δεν διαθέτει έστω και έναν από αυτούς τους πυλώνες δεν μπορεί να οριστεί ως απολύτα "βιώσιμη".

Ως εκ τούτου, το ζήτημα της επικοινωνίας είναι μια σημαντική πτυχή για τις βιώσιμες εταιρείες που θα προωθήσουν ESG πρωτοβουλίες και θα επενδύσουν πόρους σε μια αλλαγή που θα αλλάξει βαθιά το προφίλ "συμπεριφοράς" των εταιρειών όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

 

Πώς να επικοινωνήσετε τη βιωσιμότητα στους εργαζόμενους και τα ενδιαφερόμενα μέρη

Σίγουρα, ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής σχετίζεται με τις ευκαιρίες των οργανισμών να αποκτήσουν μια έγκυρη θέση και φήμη όσον αφορά την περιβαλλοντική φροντίδα, τις κοινωνικές πρωτοβουλίες και τις πρακτικές διακυβέρνησης. Πρόκειται για σημαντικές αξίες που εκτιμώνται όλο και περισσότερο και είναι επίσης όλο και πιο σημαντικές όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που στηρίζουν τις καθημερινές επιλογές των καταναλωτών.

Η εταιρική επικοινωνία σήμερα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα, με σαφή και στοχευμένα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες καλές πρακτικές έχουν αναπτυχθεί στον εργασιακό χώρο και ώστε αφενώς να τις κατανοούν και αφετέρου να τις προωθούν προς τα έξω.

Αυτό το είδος επικοινωνίας πρέπει επίσης να απευθύνεται στους συνεργάτες των εταιρειών, ώστε να εξηγείται η σημασία της βιωσιμότητας σε κάθε οικονομική-χρηματοοικονομική απόφαση που λαμβάνει η κάθε εταιρεία. Εκτός από τους συνεργάτες τους, οι εταιρείες πρέπει να ανοίξουν διάλογο με τους καταναλωτές τους, να τους ενημερώνουν για τις βιώσιμες πρακτικές τους και να τους κάνουν να νιώθουν ότι εντάσσονται και αυτοι σε αυτό το πλαίσιο παρακινώντας τους να υιοθετήσουν τις ίδιες καλές συνήθειες που κάνουν καλό στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό, η ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) καθίσταται ζωτικής σημασίας ως ένα από τα στρατηγικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Παγκόσμια Ατζέντα του 2030 ως πρόκληση για την κοινωνία στο σύνολό της. Η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ορίζει ως "την εθελοντική ενσωμάτωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών των επιχειρήσεων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις σχέσεις τους με τα ενδιαφερόμενα μέρη". Εξηγεί απόλυτα πώς πρέπει να σχεδιαστεί μια εταιρική επικοινωνία όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

 

Έτσι, η βιώσιμη επιχείρηση έχει στη βάση της ένα σύνολο προσδοκιών που πρέπει να εκπληρωθούν σε σχέση με την αγορά, το νόμο, την ηθική και την κοινωνία, καθεμία από τις οποίες έχει μια απόκλιση που απορρέει σε κάθε έναν από τους τρεις πυλώνες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί μια επιχείρηση να ισχυριστεί ότι έχει μια πραγματικά βιώσιμη αποστολή.

 

Πράγματι, πολλές εταιρείες φημίζονται για τις βιώσιμες πρακτικές τους με υψηλό στρατηγικό δυναμικό,  αλλά δυσκολεύονται να το επικοινωνήσουν εξωτερικά, τόσο από άποψη μεθόδων όσο και μέσων. Αυτό που είναι θεμελιώδες σήμερα, στην πραγματικότητα, είναι να έχει κανείς την ικανότητα να ενισχύει την ESG απόδοσή του, θέτοντας σε εφαρμογή όλες εκείνες τις δράσεις που είναι χρήσιμες για τη διάδοση ορθών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρακτικών. Για να γίνει αυτό, δεν αρκεί η επικοινωνιακή στρατηγική να έχει ακριβείς κατευθυντήριες γραμμές από τεχνική άποψη, αλλά πρέπει να είναι μια πραγματική φιλοσοφία που να είναι ευρέως διαδεδομένη και κοινή εντός των τειχών της εταιρείας.

 

Η επικοινωνία, εξάλλου, πρέπει να είναι περιβαλλοντική, αλλά όχι μόνο. Πρέπει επίσης να έχει θεσμικό και κοινωνικό χαρακτήρα και (κυρίως) να διαδίδεται με τα κατάλληλα εργαλεία και κανάλια: Έκθεση βιωσιμότητας, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.ο.κ.

 

Η πρόκληση για το μέλλον έχει τεθεί.

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025