Πώς να δημιουργήσετε μία αποτελεσματική στρατηγική βιωσιμότητας

Η βιωσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τους επενδυτές, καταναλωτές και ρυθμιστές. Η αυξημένη προσοχή που δίνεται στις βιώσιμες επιδόσεις των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια από όλα αυτά τα ενδιαφερόμενα μέλη, καθώς και οι σχετικές υποχρεώσεις (που επηρεάζουν επίσης τις μικρές επιχειρήσεις), έχουν μετατρέψει τη βιωσιμότητα από έναν παράγοντα "good to have" σε "must have" για τον ανταγωνισμό.

Πράγματι, οι βιώσιμες πρακτικές λένε πολλά για την ίδια μία εταιρεία: από την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου μέχρι την εταιρική κουλτούρα και, συνεπώς, τη δυνατότητά της να διατηρεί πόρους και να προσελκύει νέα ταλέντα, πράγμα που επίσης επηρεάζει τη δυνατότητα της επιχείρησης να λειτουργεί καινοτόμα και να εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

 

Παρά ταύτα, η μέτρηση και η βελτίωση των βιώσιμων επιδόσεων αποτελούν δύσκολο δρόμο για πολλές εταιρείες, ιδίως για τις μικρές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βιωσιμότητα, όπως υπενθυμίζουμε, περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική. Συνεπώς, οι στρατηγικές βιωσιμότητας των εταιρειών πρέπει να εξετάζουν αυτές τις τρεις πτυχές, οι οποίες μεταφράζονται σε πολλές διαφορετικές γραμμές δράσης μέσα στην εταιρεία.

 

Βιώσιμες επιδόσεις:

Ποιες είναι οι κανονιστικές υποχρεώσεις; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις εταιρείες να παρακολουθούν τις βιώσιμες τους επιδόσεις;

Εκτός από τη βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου τους (π.χ., υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα), οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νομικών υποχρεώσεων για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την προώθηση υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς και για την εξασφάλιση της επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας.

 

Οδηγία Εταιρικής Αναφοράς για τη Βιωσιμότητα (CSRD)

Η Οδηγία Εταιρικής Αναφοράς για τη Βιωσιμότητα (CSRD) εισήχθη το 2021 ως αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Μη Οικονομικής Αναφοράς (NFRD). Ο βασικός στόχος του CSRD είναι να επιταχύνει τη μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία και να αντιμετωπίσει το Green Washing.

 

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι εταιρείες που πρέπει να δημοσιεύουν τα ESG δεδομένα για το 2023 είναι 50,000 στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 250 υπαλλήλους. Το CSRD προτείνει επίσης την επέκταση των υποχρεώσεων αναφοράς σε συγκεκριμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η συμμόρφωση με το CSRD περιλαμβάνει την επικέντρωση στη διακυβέρνηση και τη μέτρηση, εξασφαλίζοντας ότι οι προσπάθειες βιωσιμότητας διαχειρίζονται επαρκώς και καταγράφοντας βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs).

 

Η Οδηγία για την Εταιρική Ευθύνη στη Βιωσιμότητα (CSDDD)

Η Οδηγία για την Εταιρική Ευθύνη στη Βιωσιμότητα (CSDDD) είναι σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού πλαισίου βιωσιμότητας. Εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και στοχεύει στην προώθηση βιώσιμης και υπεύθυνης συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, ενσωματώνοντας πτυχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών πρακτικών στις λειτουργίες.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι εταιρείες υποχρεούνται να αναγνωρίζουν, προλαμβάνουν, αμβλύνουν και καταγράφουν τις αρνητικές επιπτώσεις των πρακτικών τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Η οδηγία ισχύει για μεγάλες εταιρείες με έδρα την ΕΕ (Ομάδα 1) με 500+ υπαλλήλους και καθαρή τζίρο άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως. Περιλαμβάνει επίσης άλλες εταιρείες με περιορισμένη ευθύνη που λειτουργούν σε καθορισμένους τομείς υψηλού κινδύνου (Ομάδα 2) με πάνω από 250 υπαλλήλους και καθαρή τζίρο 40 εκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως. Οι μη ΕΕ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ υπόκεινται επίσης στην οδηγία. Παρόλο που οι ΜΜΕ δεν καλύπτονται άμεσα, ενδέχεται να επηρεαστούν έμμεσα εάν ανήκουν στην αλυσίδα εφοδιαστικής μιας οργάνωσης που συμμορφώνεται με την οδηγία.

Για να συμμορφωθούν με το καθήκον βιωσιμότητας της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι εταιρείες πρέπει να την ενσωματώσουν στις πολιτικές τους, να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν πιθανές επιπτώσεις, να καθιερώσουν μια διαδικασία καταγγελιών, να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα και να ενημερώνουν δημοσίως για την επαγρύπνηση. Επιπλέον, οι εταιρείες της Ομάδας 1 πρέπει να ευθυγραμμίσουν την επιχειρηματική τους στρατηγική με τον περιορισμό του παγκόσμιου θερμοκηπίου σε 1,5 °C, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η οδηγία εισάγει επίσης τα καθήκοντα των διευθυντών για την επίβλεψη της υλοποίησης της επαγρύπνησης και της ενσωμάτωσής της στην εταιρική στρατηγική.

 

Μηχανισμός Ρύθμισης Υδραυλικής Σύνορης Άνθρακα (C.B.A.M)

Μηχανισμός Ρύθμισης Υδραυλικής Σύνορης Άνθρακα (C.B.A.M), αποτελεί κρίσιμο εργαλείο εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής πολιτικής που στοχεύει στην επιτάχυνση της βιώσιμης μετάβασης και την προώθηση της υπεύθυνης συμπεριφοράς των επιχειρήσεων.

Ο κύριος στόχος του C.B.A.M είναι να αποτρέψει τη μετεγκατάσταση εκπομπών άνθρακα και να διασφαλίσει ότι η τιμή άνθρακα των εγχώριων προϊόντων ευθυγραμμίζεται με τις εισαγωγές. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υπονόμευση των κλιματικών πολιτικών της ΕΕ λόγω της μεταφοράς παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ή της αντικατάστασης προϊόντων της ΕΕ με εισαγωγές υψηλότερης έντασης άνθρακα.

Ο C.B.A.M παροτρύνει τις βιομηχανίες να υιοθετήσουν πιο πράσινες και βιώσιμες τεχνολογίες. Η πρώτη φάση εφαρμογής, η οποία ονομάζεται "μεταβατική φάση", ξεκίνησε στις 1 Οκτωβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο νόμος ισχύει για συγκεκριμένα αγαθά. Οι εισαγωγείς θα υποχρεούνται να αναφέρουν τα όγκοι εισαγωγής και τις ενσωματωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χωρίς οικονομική προσαρμογή. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, η λειτουργία και το πεδίο εφαρμογής του C.B.A.M θα υποβληθούν σε αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επέκτασης σε άλλα αγαθά που παράγονται στους τομείς του ETS (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής).

Η μεταβατική φάση προσφέρει ευελιξία στην αναφορά των ενσωματωμένων εκπομπών και τη χρήση προκαθορισμένων τιμών. Οι εισαγωγείς θα πρέπει να αγοράζουν και να παραδίδουν "πιστοποιητικά C.B.A.M" για τις εκπομπές τους από την περίοδο το 2026 και έπειτα.

 

Το EU Taxonomy

Η Κανονιστική Ταξινομία της ΕΕ είναι κρίσιμο στοιχείο του βιώσιμου χρηματοοικονομικού πλαισίου της ΕΕ και λειτουργεί ως εργαλείο διαφάνειας στις αγορές. Σκοπός της είναι να παρέχει σε εταιρείες και επενδυτές ένα κοινό πρότυπο για την αναγνώριση δραστηριοτήτων που μπορούν να θεωρηθούν "βιώσιμες".

Αυτό οδηγεί σε επενδύσεις προς εταιρείες που συμβαδίζουν με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2030. Η κανονιστική διάταξη, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιουλίου 2020, έχει ως στόχο την ανακατεύθυνση κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις, τη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και κοινωνικά θέματα, καθώς και την προώθηση διαφάνειας και μακροπρόθεσμου οράματος στις χρηματοοικονομικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Παρέχει κριτήρια για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους συμβούλους για να καθορίσουν εάν μια δραστηριότητα ή προϊόν μπορεί να καταταχθεί ως "βιώσιμο". Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν σημαντικές συνεισφορές στους περιβαλλοντικούς στόχους, αποφυγή σημαντικών βλαβών στους περιβαλλοντικούς στόχους, συμμόρφωση με ελάχιστα μέτρα ασφαλείας και πλήρη συμμόρφωση με τα τεχνικά κριτήρια ορισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Πώς να σχεδιάσετε μια στρατηγική για τη βελτίωση των βιώσιμων επιδόσεων;

 

Μέτρηση και παρακολούθηση: Αυτά είναι δύο βασικά στοιχεία για οποιαδήποτε εταιρεία που θέλει να βελτιώσει τις βιώσιμες της επιδόσεις, καθώς δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί κάτι που δεν μετριέται.

 

Το σημείο εκκίνησης πρέπει, συνεπώς, αναγκαστικά να είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, δηλαδή πώς οργανώνεται ο οργανισμός σε σχέση με τους κύριους δείκτες βιωσιμότητας που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνική διάσταση και τη διακυβέρνηση (ESG).

Αλλά από πού να αρχίσετε;

Διεθνείς πρότυπα βιωσιμότητας, όπως αυτά του Παγκόσμιου Πρωτοκόλλου Αναφοράς (GRI), παρέχουν στις εταιρείες έναν χρήσιμο οδηγό για τον προσδιορισμό των ΚΠΔ που είναι πλέον σημαντικά για τον κάθε οργανισμό. Μια στρατηγική βιωσιμότητας, λόγω των πολλών πτυχών και πεδίων που περιλαμβάνει, πρέπει να προσαρμοστεί στη φύση και τους στόχους της επιχείρησης για να αποφευχθεί η περιττή κατανάλωση των πόρων.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να ανιχνεύσετε τα ζητήματα που είναι σημαντικότερα για την εταιρεία, ένας προσανατολισμός που αρχίζει με την κατανόηση του πλαισίου στο οποίο λειτουργεί ο οργανισμός σχετικά τόσο με την εσωτερική οργάνωσή του όσο και με την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται (και τα πρότυπα της βιομηχανίας).

Αυτή η διαδικασία, η οποία πρέπει επίσης να ενεργοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι σχετικά με την εταιρεία - μετόχους, εργαζόμενους, προμηθευτές, επιχειρηματικούς εταίρους, πελάτες, εμπορικούς συνδέσμους, δημόσιες διοικήσεις, κανονιστικά ή εποπτικά όργανα, μέσα ενημέρωσης, το έδαφος και τον πληθυσμό - επιτρέπει να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, εντός και εκτός αυτής.

Από αυτά τα αποτελέσματα, η εταιρεία μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει πεδία βελτίωσης, καθώς και τους στόχους της.

 

Βιώσιμες επιδόσεις, πώς να τις μετρήσετε εύκολα με μια λύση ESG

Παρόλο που αυτά τα πρότυπα παρέχουν έναν οδηγό και ένα κοινό γλώσσα, για εταιρείες που θέλουν να μετρήσουν και να βελτιώσουν τις βιώσιμες τους επιδόσεις, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, ειδικά για οργανισμούς που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την ανάλυση ή που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για την αρχική κατάσταση, τους πιο σημαντικούς ΚΠΔ και τις περιοχές όπου απαιτείται δράση.

Γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αποφασίζουν να βασίζονται σε λύσεις ESG που μπορούν να αυτοματοποιήσουν και να διευκολύνουν αυτήν τη διαδικασία. Οι λύσεις αυτές, που βασίζονται σε μια αυτοαξιολόγηση - η οποία λαμβάνει υπόψη της τα ΚΠΔ που είναι ειδικά για κάθε τομέα της επιχείρησης που επηρεάζει τη βιωσιμότητα - επιτρέπει να επιστραφεί ένα λεπτομερές και κατανοητό report των βιωσιμών επιδόσεων της εταιρείας.

Μέσω αυτής της ανάλυσης των ESG δεδομένων, η εταιρεία μπορεί εύκολα να καθορίσει τους στόχους προς τους οποίους πρέπει να κατευθυνθεί η βιωσιμότητά της.

 

Αξιολόγηση, πιστοποίηση και βελτίωση: πώς να επιτύχετε βιώσιμες επιδόσεις που έχουν σημασία. Αυτή η ανάλυση επιτρέπει επίσης την πιστοποίηση των επιδόσεων στη βιωσιμότητα της εταιρείας.

 

Η πιστοποίηση της εταιρικής βιωσιμότητας είναι στρατηγική για πολλούς οργανισμούς για αρκετούς λόγους, όπως:

  • Το απαιτούν όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες για να είναι μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
  • Η καλή επίδοση στη βιωσιμότητα βελτιώνει τη φήμη του brand στους πελάτες, επενδυτές και εργαζόμενους (και τωρινούς και πιθανούς).
  • Ανοίγει νέες δυνατότητες χρηματοδότησης και επιχειρηματικών ευκαιριών για την εταιρεία.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η μέτρηση των βιώσιμων επιδόσεων της εταιρείας είναι ένα συνεχές εγχείρημα, καθώς οι επιδόσεις θα βελτιωθούν ή θα χειροτερέψουν στον χρόνο. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας η σαφής διακυβέρνηση, η ευθύνη και οι συγκεκριμένοι βιώσιμοι δείκτες απόδοσης για τη στρατηγική βιωσιμότητας μιας εταιρείας. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της τεχνολογίας και των υπηρεσιών που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να αποφύγει την απώλεια πόρων και χρόνου. Το Synesgy παρέχει τις κατάλληλες τεχνολογίες για να ξεκινήσετε την πορεία σας προς τη βιωσιμότητα!

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025