
Σήμερα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν τις διαδικασίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους. Μάθετε πώς...να το κάνετε!
Η διασταύρωση των στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και των πλαισίων ESG αποτελεί επίσης πρόκληση και για τις επιχειρήσεις που έχουν δεσμευτεί για τη βιωσιμότητά τους.
Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη λειτουργική βιωσιμότητα, την αξιοπιστία της αλυσίδας εφοδιασμού και τη δυναμική της αγοράς, οι εταιρείες πρέπει να ενσωματώσουν προληπτικά τις στρατηγικές προσαρμογής στο πλαίσιο του ESG.
Παρ' όλα αυτά, η αυξανόμενη πίεση των διεθνών κανονισμών, όπως η ταξινομία της ΕΕ και η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CRSD), υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να εμβαθύνουν περισσότερο στη στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στην στρατηγικής αξίας της για τις επιχειρήσεις.
Αλλά τι ακριβώς είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή; Πώς ενσωματώνεται στη στρατηγική ESG μιας εταιρείας;
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την επιχειρηματική στρατηγική
Οι απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει ένα φάσμα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις μέρες μας. Τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται τόσο ως παρατεταμένα γεγονότα, όπως η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, όσο και ως άμεσες εξάρσεις, όπως οι καύσωνες, η ξηρασία και οι πλημμύρες.
Στον επιχειρηματικό τομέα, η εντατικοποίηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών οδηγεί τις επιχειρήσεις στο συμπέρασμα, ότι τα γεγονότα αυτά μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τις λειτουργίες τους, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη δυναμική τους στην αγορά.
Υπό αυτή την έννοια, η προσαρμογή αυτή, υπερβαίνει την έννοια των στρατηγικών επενδύσεων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της οργανωτικής ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Δυστυχώς, παρά την επείγουσα ανάγκη, η παγκόσμια έρευνα 2023 της PWC για τους διευθύνοντες συμβούλους τόνισε ότι μόνο μια μειοψηφία (17%) των επιχειρήσεων έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη θωράκιση των περιουσιακών στοιχείων και του εργατικού δυναμικού τους από κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
Στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: βήμα-προς-βήμα
Η ενσωμάτωση της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο και τις λειτουργίες ESG ενός οργανισμού είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που απαιτεί μια σχολαστική προσέγγιση.
Αρχικά, απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων και των τρωτών σημείων που σχετίζονται με το κλίμα και αφορούν ειδικά την ίδια την εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, ο κλάδος της βιομηχανίας και οι εξαρτήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.
Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνων χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής προσαρμογής που ευθυγραμμίζεται με τους γενικούς στόχους του οργανισμού για το ESG, διασφαλίζοντας ότι η κλιματική ανθεκτικότητα γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο των λειτουργιών του και των συστημάτων διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων (ERM).
Μετά την αξιολόγηση, ο οργανισμός θα πρέπει να καθορίσει σαφείς, μετρήσιμους στόχους και σκοπούς για την προσαρμογή, ενσωματώνοντάς τους στην ευρύτερη στρατηγική ESG. Η ενσωμάτωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την επανεξέταση των υφιστάμενων πολιτικών και διαδικασιών ώστε να ενσωματώσουν τις παραμέτρους της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας ότι θα διαπερνούν όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και τις επιχειρησιακές πρακτικές.
Μόλις τεθούν οι στόχοι και ενσωματωθούν οι διαδικασίες, η επόμενη φάση περιλαμβάνει την εκτέλεση της στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ένα τέτοιο έργο απαιτεί εξειδικευμένους πόρους και συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, λόγω της σημασίας της προώθησης μιας οργανωτικής κουλτούρας που είναι προσαρμοσμένη στην κλιματική ανθεκτικότητα. Σε αυτό το στάδιο, η κατάρτιση και η ανάπτυξη ικανοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας για να εξοπλίσουν τους υπαλλήλους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής και να διευκολύνουν τη διακυβέρνηση των δράσεων και των δεδομένων.
Εν κατακλείδι, οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρούς μηχανισμούς παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για την παρακολούθηση της προόδου των προσπαθειών προσαρμογής, διευκολύνοντας τη διαφάνεια. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών προσαρμογής, αλλά και θα καταδείξει τη δέσμευση των εταιρειών προς τα ενδιαφερόμενα μέλη του, ενισχύοντας τη φήμη τους ως προοδευτική και υπεύθυνη οντότητα.
Συμπέρασμα
Καθώς η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο έντονη, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διττή πρόκληση, της προσαρμογής στις επιπτώσεις της και της ευθυγράμμισης των στρατηγικών τους με τις αρχές ESG.