Συσκευή IoT: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών της επιχείρησής σας

Οι συσκευές IoT μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές της επιχείρησής σας βελτιστοποιώντας τη χρήση ενέργειας, εκσυγχρονίζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και επιτρέποντας την έξυπνη συντήρηση

Οι συσκευές IoT μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές της επιχείρησής σας βελτιστοποιώντας τη χρήση ενέργειας, εκσυγχρονίζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και επιτρέποντας την έξυπνη συντήρηση

Η τεχνολογία Internet of Things (IoT) αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες επιτρέποντας τη συνδεσιμότητα και την κοινή χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Μεταξύ των πολλών εφαρμογών του, μια από τις πιο συναρπαστικές είναι ο ρόλος του στη μείωση των εκπομπών των επιχειρήσεων.

Μια κρίσιμη εφαρμογή του IoT είναι η παρακολούθηση και η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο προϊόντων, περιουσιακών στοιχείων και μεταφοράς, η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τα μίλια που διανύθηκαν και πολλά άλλα. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες στα οχήματα παράδοσης παρακολουθούν τη χρήση καυσίμου και την αναποτελεσματικότητα της δρομολόγησης, παρέχοντας πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής. Ενισχύοντας την ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτρέποντας την ευέλικτη διαχείριση, το IoT βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως καθυστερήσεις προϊόντων και ελλείψεις αποθεμάτων προτού κλιμακωθούν.

Ας μάθουμε τι είναι οι συσκευές IoT και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Κατανόηση του IoT και της συνάφειάς του

Οι συσκευές IoT είναι φυσικά αντικείμενα εξοπλισμένα με αισθητήρες, λογισμικό και δυνατότητες συνδεσιμότητας που τους επιτρέπουν να συλλέγουν και να μοιράζονται δεδομένα μέσω του Διαδικτύου.

Αυτές οι συσκευές κυμαίνονται από απλούς αισθητήρες θερμοκρασίας έως προηγμένα συστήματα όπως έξυπνα δίκτυα και μηχανήματα με δυνατότητα IoT.

Σε επιχειρηματικό πλαίσιο, οι συσκευές IoT παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, την υγεία του εξοπλισμού και τις αναποτελεσματικές λειτουργίες σε όλες τις λειτουργίες, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να αναλύουν δεδομένα κατανάλωσης και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων και τη μείωση των εκπομπών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

3 τρόποι με τους οποίους οι συσκευές IoT συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών
Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα, η τεχνολογία IoT αναδύεται ως αλλαγή παιχνιδιών στη μείωση των εκπομπών. Παρέχοντας πληροφορίες και αυτοματισμό σε πραγματικό χρόνο, οι συσκευές IoT βοηθούν τις εταιρείες να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας, να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και να βελτιώσουν τη διαχείριση του εξοπλισμού. Από έξυπνα ενεργειακά συστήματα που μειώνουν την περιττή χρήση ενέργειας έως λύσεις πρόβλεψης συντήρησης που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, οι καινοτομίες που βασίζονται στο IoT όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και εξοικονομούν κόστος και λειτουργική απόδοση.

Ας εξερευνήσουμε 3 τρόπους με τους οποίους το IoT μεταμορφώνει τις βιομηχανίες και κάνει τη βιωσιμότητα εφικτό στόχο.

1) Διαχείριση και Βελτιστοποίηση Ενέργειας
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των συσκευών IoT είναι η ικανότητά τους να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τη χρήση ενέργειας.

Συστήματα με δυνατότητα IoT, όπως έξυπνοι μετρητές και αισθητήρες, παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν τις αναποτελεσματικότητες.

Για παράδειγμα, τα συστήματα HVAC που λειτουργούν με IoT (συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού που ρυθμίζουν την εσωτερική θερμοκρασία, τη ροή αέρα και την ποιότητα του αέρα για να εξασφαλίσουν βέλτιστες περιβαλλοντικές συνθήκες στα κτίρια) προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις τους με βάση την πληρότητα σε πραγματικό χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, μειώνοντας σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας έως και 50%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό περιοχών όπου το IoT ενισχύει την ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας τόσο το λειτουργικό κόστος όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

2) Αποτελεσματικότητα Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Οι συσκευές IoT παρέχουν πρωτοφανή ορατότητα στις λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού.

Επιτρέποντας την παρακολούθηση αγαθών και οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές, να μειώσουν τους χρόνους αδράνειας και να βελτιώσουν την απόδοση καυσίμου.

Για παράδειγμα, η DHL, μια εταιρεία logistics, έχει ενσωματώσει επιτυχώς το IoT στη διαχείριση στόλου χάρη σε ένα σύστημα που παρακολουθεί την απόδοση του οχήματος και τη συμπεριφορά του οδηγού, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 10-15% μέσω βελτιστοποιημένης δρομολόγησης και κατανομής φορτίου.

Επιπλέον, η αξιολόγηση της απόδοσης βιωσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της ανάλυσης των ενδιαφερομένων διασφαλίζει ότι η ενσωμάτωση του IoT συμβάλλει σε χαμηλότερες εκπομπές και βελτιωμένες αξιολογήσεις ESG καθοδηγώντας τη συνειδητή βελτίωση της απόδοσης για τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους στην αλυσίδα εφοδιασμού.

3) Προβλεπτική Συντήρηση
Η προγνωστική συντήρηση αξιοποιεί προηγμένους αισθητήρες IoT που είναι ενσωματωμένοι σε μηχανήματα για να φέρουν επανάσταση στις παραδοσιακές πρακτικές συντήρησης.

Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς βασικές μετρήσεις απόδοσης —όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, πίεση και ταχύτητα περιστροφής— παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την υγεία του εξοπλισμού.

Σε αντίθεση με την αντιδραστική συντήρηση, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την εμφάνιση τους ή την προληπτική συντήρηση, η οποία βασίζεται σε σταθερά χρονοδιαγράμματα, η προγνωστική συντήρηση είναι μια λύση βάσει δεδομένων που βελτιστοποιεί τα προγράμματα συντήρησης με βάση την πραγματική κατάσταση του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και τη λειτουργική απόδοση.

Ενσωματώνοντας πληροφορίες πρόβλεψης συντήρησης στην αναφορά ESG, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν βελτιώσεις βιωσιμότητας μέσω μειωμένου χρόνου διακοπής λειτουργίας, παρατεταμένης διάρκειας ζωής του εξοπλισμού και ελαχιστοποίησης της σπατάλης πόρων.

Τα στρατηγικά οφέλη της ολοκλήρωσης IoT
Η υιοθέτηση συσκευών IoT είναι κάτι περισσότερο από περιβαλλοντική δέσμευση. είναι επίσης μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση.

Σύμφωνα με την Deloitte Insights, μειώνοντας τις εκπομπές, οι εταιρείες μπορούν:

  • Βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας: Ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και η μείωση των απορριμμάτων μειώνει το κόστος και ενισχύει την παραγωγικότητα.
  • Πληρείτε τα ρυθμιστικά πρότυπα: Η προληπτική διαχείριση εκπομπών διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς νόμους.
  • Ενίσχυση της φήμης της επωνυμίας: Η δέσμευση για βιωσιμότητα μπορεί να προσελκύσει καταναλωτές και επενδυτές με οικολογική συνείδηση.
  • Προώθηση της Καινοτομίας: Το IoT προωθεί μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και καινοτομίας στους οργανισμούς.

Σύναψη
Οι συσκευές IoT είναι ισχυρά εργαλεία για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.

Από την ενεργειακή βελτιστοποίηση έως την προγνωστική συντήρηση και πέρα ​​από αυτό, οι εφαρμογές τους είναι ποικίλες και επηρεάζουν.

Με την ενσωμάτωση του IoT στις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν στόχους βιωσιμότητας και να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε μια ολοένα πιο ανταγωνιστική και οικολογική αγορά.

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην προετοιμασία των δημοσιεύσεων ESG και CSRD

Η Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε νέα πρότυπα για τη δημοσιοποίηση στοιχείων ESG, καθιστώντας απαραίτητη την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), για την αποτελεσματική προετοιμασία και ανάλυση αυτών των δεδομένων.

19/02/2025