
Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015, παρέχει ένα κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη όσον αφορά το σήμερα αλλά και το μέλλον. Στο επίκεντρό της βρίσκονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), οι οποίοι καλούν όλες τις χώρες σε επιτακτική ανάγκη για δράση - ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες - για μια παγκόσμια συνεργασία- σύμπραξη.
Είναι γνωστό πως για να σταματήσει η φτώχεια και οι κάθε ειδών στερήσεις οι εταιρείες πρέπει να συμβαδίζουν με στρατηγικές που βελτιώνουν την υγεία και την εκπαίδευση, μειώνουν την ανισότητα και δίνουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη – όλα αυτά αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και δουλεύοντας για τη σωστή διατήρηση των ωκεανών και των δασών μας.
Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης βασίζονται σε δουλειά δεκαετιών από τις ίδιες τις χώρες αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ατζέντα του 2030 είναι ένα πλάνο δράσης για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία. Στοχεύει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας. Βασικό στόχος είναι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών.
Οι 17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και οι 169 στόχοι που καταδεικνύουν την κλίμακα και τη φιλοδοξία αυτής της νέας παγκόσμιας ατζέντας.
ΚΥΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
Άνθρωποι
Πρέπει να τερματιστεί η φτώχεια και η πείνα, σε όλες τις μορφές και διαστάσεις τους, και να εξασφαλιστεί ότι όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους με αξιοπρέπεια και ισότητα και σε ένα υγιές περιβάλλον.
Πλανήτης
Πρέπει να προστατευτεί ο πλανήτης από την υποβάθμιση, μέσω της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής, της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών του πόρων και της λήψης επείγουσας δράσης για την κλιματική αλλαγή, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες γενεών του σήμερα αλλά και του μέλλοντος.
Ευημερία
Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν να απολαμβάνουν ευημερούσα και ικανοποιητική ζωή και ότι η οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική πρόοδος πραγματοποιείται σε αρμονία με τη φύση.
Ειρήνη
Προώθηση ειρηνικών, δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών που είναι απαλλαγμένες από φόβο και βία. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ειρήνη και ειρήνη χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη.
Συνεργασία
Πρέπει να κοινοποιηθούν τα μέσα που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτής της ατζέντας μέσω μιας αναζωογονημένης Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, βασισμένη σε πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, εστιασμένη ιδίως στις ανάγκες των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και όλων των ανθρώπων.
Τι αναφέρουν οι 17 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη?
Στόχος 1: ΜΕΙΩΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Τερματίστε τη φτώχεια σε όλες τις μορφές της, παντού. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για την παροχή βιώσιμων θέσεων εργασίας και την προώθηση της ισότητας.
Στόχος 2. ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΙΝΑ
Ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας προσφέρει βασικές λύσεις για την ανάπτυξη και είναι σημαντικός για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας.
Στόχος 3. ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Η εξασφάλιση της υγιής ζωής και η προώθηση της ευημερίας για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος 4. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η απόκτηση ποιοτικής εκπαίδευσης είναι το θεμέλιο για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στόχος 5. ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ
Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητο θεμέλιο για ένα ειρηνικό, επιτυχημένο και βιώσιμο κόσμο που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες.
Στόχος 6. ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους είναι ουσιαστική προϋπόθεση του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε.
Στόχος 7. ΠΡΟΣΙΤΗ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ) ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ενέργεια είναι σημαντική σχεδόν για κάθε σοβαρή πρόκληση ή ευκαιρία.
Στόχος 8. ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα απαιτήσει από τις κοινωνίες να δημιουργήσουν συνθήκες οι οποίες επιτρέπουν τους ανθρώπους να έχουν ποιοτική καθημερινότητα.
Στόχος 9. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Οι επενδύσεις σε υποδομές, είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Στόχος 10. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ
Προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες, οι πολιτικές πρέπει κατ' αρχήν να είναι καθολικές, με προσοχή στις ανάγκες των μειονεκτούντων και περιθωριοποιημένων πληθυσμών.
Στόχος 11. ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Πρέπει να υπάρξει ένα μέλλον στο οποίο οι πόλεις θα παρέχουν ευκαιρίες για όλους, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, μεταφορές και άλλα.
Στόχος 12.ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση
Στόχος 13.ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια πρόκληση που επηρεάζει όλους.
Στόχος 14. ΖΩΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ
Η προσεκτική διαχείριση αυτού του ουσιαστικού παγκόσμιου πόρου είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Στόχος 15. ΖΩΗ ΣΤΗ ΞΗΡΑ
Βιώσιμη διαχείριση των δασών, καταπολέμηση της ερημοποίησης, ανάσχεση και αντιστροφή της υποβάθμισης της γης, ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας
Στόχος 16. ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
Πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και δημιουργία αποτελεσματικών, υπεύθυνων θεσμών σε όλα τα επίπεδα.
Στόχος 17. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
Αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας – σύμπραξης για τη βιωσιμότητα
Ποια η συμμετοχή του Synesgy στη πορεία για μία βιώσιμη ανάπτυξη (SDGis) ?
Με βάση αυτά τα θέματα και τις οδηγίες, το Synsegy παρέχει μια αξιολόγηση μέσω ενός ερωτηματολογίου που χωρίζεται σε 5 πυλώνες και όπου δύο από αυτές σχετίζονται με τις επιχειρηματικές και βιομηχανικές πτυχές και 3 πυλώνες όσον αφορά το ESG.
Τα εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, βασίζονται στις πιο πρόσφατες παραπομπές των παγκόσμιων κανονισμών αγοράς ESG όπως το Global Compact των Ηνωμένων Εθνών (UNGC), το Global Reporting Initiative, οι 17 στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs), οι κατευθυντήριες γραμμές της European Banking Authority (EBA) για την χορήγηση και παρακολούθηση δανείων (LOM) και ο κανονισμός Taxonomy της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες. Αυτό αποτελεί και την επιτυχία του Synesgy.
Βασίζονται σε μια προσέγγιση δύο επιπέδων. Αρχικά, μια βασική προσέγγιση με ερωτήσεις που αναφέρονται στο Global Reporting Initiative (GRI) και επικεντρώνονται στην Επιχειρηματική δραστηριότητα και στα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβερνητικά κριτήρια και στη συνέχεια σε μια εξειδικευμένη προσέγγιση του κλάδου δραστηριότητας. Το ερωτηματολόγιο Synesgy είναι πιστοποιημένο από την CRIF Rating Agency, αναγνωρισμένη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην ενότητα των επιχειρήσεων απαιτούνται πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές ESG της εταιρείας (εάν υπάρχουν) και μια άλλη σημαντική ενότητα αφορά τη διαχείριση κινδύνου βάσει κριτηρίων ESG της εταιρείας.
Στον 3ο πυλώνα απαιτούνται πληροφορίες για την ενότητα Περιβάλλον:
- Πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τη διαχείριση νερού και απορριμμάτων των εταιρειών
- Άλλες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων και των σχετικών kpis
- Πιστοποιήσεις
Στον πυλώνα για τα κοινωνικά, μερικά παραδείγματα θεμάτων που διερευνώνται στο ερωτηματολόγιο είναι:
- Διαχείριση προσωπικού
- Πιστοποίηση και νομοθεσία
- Σχέσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη
- Εδαφικές σχέσεις
Στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στον τελευταίο πυλώνα της Διακυβέρνησης, απαιτούνται και αναλύονται πληροφορίες σχετικά με: τη δομή του διοικητικού συμβουλίου και την ισορροπία του, τη σχέση με το ενδιαφερόμενο μέρος και την αποφυγή ή τη μείωση αρνητικών γεγονότων ή νομικών συγκρούσεων. Επίσης σε αυτή την ενότητα απαιτούνται πιστοποιήσεις που έλαβε τελικά η εταιρεία και η συμμόρφωση με τη νομοθεσία.
Σχετικά με τον κλάδο: Όταν η εταιρεία εγγραφεί στην πλατφόρμα, για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, πρέπει να δηλώσει τον κλάδο στον οποίο ανήκει (οπότε τώρα στo Synesgy είμαστε σε θέση να καλύψουμε με 35 μακροβιομηχανικούς τομείς στους κύριους παραγωγικούς κλάδους), για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία μπορεί να παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες ESG ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.