Πόσο σημαντικές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην "Nature" προειδοποιεί για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή τα προσεχή χρόνια. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια στις επόμενες τρεις δεκαετίες, με τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και της υγειονομικής περίθαλψης να επηρεάζονται σοβαρά.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι υπάρχουν αλλαγές στο κλίμα παγκοσμίως. Ένας εύκολα αντιληπτός δείκτης αυτών των αλλαγών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας.

Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με μακροπρόθεσμες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα της Γης, όπως η θερμοκρασία, η στάθμη της θάλασσας και οι βροχοπτώσεις.

Η αύξηση των θερμοκρασιών θα οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων λόγω κυμάτων καύσωνα και πλημμύρων. Οι επιπτώσεις αυτές θα επηρεάσουν επίσης την υγεία και τον τουρισμό, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, υπάρχει μια ελπίδα για μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο, η ετήσια έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024 από το World Economic Forum του ΟΟΣΑ παρουσιάζει μια απαισιόδοξη εικόνα για το μέλλον, με τους κινδύνους που σχετίζονται με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή να καταλαμβάνουν την κορυφή της λίστας. Άλλοι κίνδυνοι που αναφέρονται είναι αυτοί που σχετίζονται με την Τεχνολογία, όπως η Παραπληροφόρηση, η Κυβερνοασφάλεια και οι αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αυτά τα γεγονότα απαιτούν μια επανεξέταση της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνων που ακολουθείται, τόσο εσωτερικά όσο και στις εκθέσεις που δημοσιεύονται, καθώς επηρεάζουν τη βιωσιμότητα οργανισμών και επιχειρήσεων.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι αναταραχές αυτές θα επηρεάσουν οικονομικά πολλές χώρες και βιομηχανίες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμα κι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωνόνταν άμεσα. Αυτό οφείλεται σε επιλογές τεχνολογικής ανάπτυξης που κάνει η ανθρωπότητα. Σε ένα μέλλον που θα δίνει έμφαση στην αειφόρο ενέργεια, οι θερμοκρασίες αναμένεται να μην αυξηθούν σε τεράστιο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 1,8 ° C (πιθανό εύρος: 1.1 - 2.9 ° C). Αντίθετα, σε ένα περιβάλλον όπου αειφορία δεν δίνεται προτεραιότητα στην αειφορία, η αύξηση αυτή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, συγκεκριμένα κατά 4.0 ° C (2.4 έως 6.4 ° C), με πιθανές ανεπανόρθωτες επιπτώσεις.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις δυσχερείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να οδηγηθούμε σε ένα πιο «πράσινο» αύριο;

Η Climate Change AI, μια οργάνωση που εστιάζει στη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με την κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων της τεχνητής νοημοσύνης και μετεωρολόγων. Αν και οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς, είναι σημαντικό η συνεργασία επιστημόνων που ασχολούνται με το AI και μετεωρολόγων, να γίνει με προσοχή για να μειωθούν οι κίνδυνοι που ενέχονται. Η διάσωση του πλανήτη δεν εξαρτάται μόνο από την τεχνολογία, αλλά και από τη συνολική αφοσίωση και προσπάθεια για αλλαγές σε συνήθειες και πολιτικές. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της λύσης, αλλά η δυναμική τους απαιτεί μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια.

 

Πηγές:youth.europa.eu, nbg.gr

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025