Green Appeal ή Greenwashing?

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παγκοσμίως. Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει προοδευτικά προς βιώσιμες πρακτικές, με τον όρο "green" να γίνεται μόδα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της βιωσιμότητας κινδυνεύει να "μολυνθεί" από μια πρακτική, το Greenwashing.

Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παγκοσμίως. Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει προοδευτικά προς βιώσιμες πρακτικές, με τον όρο "green" να γίνεται μόδα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της βιωσιμότητας κινδυνεύει να μολυνθεί από μια πρακτική, το Greenwashing.

 

Το Green Appeal

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους σύμφωνα με τις αξίες τους, δίνοντας προτεραιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Με την πάροδο των γενεών, η τάση έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής στις νεότερες γενιές, όπως οι millennials και η Gen Z, καθώς είναι πιο συνειδητοποιημένες για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και δείχνουν να υποστηρίζουν εταιρείες που επιδεικνύουν δέσμευση προς τη προστασία του περιβάλλοντος.

Τo Green Appeal πηγάζει από την κλιματική αλλαγή που έχει αλλάξει τη περιβαλλοντική επίγνωση της κατάστασης του πλανήτη μας και το αίσθημα προσωπικής ευθύνης για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα με λιγότερη συσκευασία, φτιαγμένα από ανανεώσιμα υλικά και παραγμένα με ενεργειακά αποδοτικές μεθόδους.

 

Η Σκοτεινή πλευρά του Green Appeal: Το Greenwashing

Αν και το Green Appeal έχει παροτρύνει πολλές επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους πρακτικές, μία πρακτική μάρκετινγκ γνωστή ως greenwashing έχει βρεθεί στο προσκήνιο.

Αυτός ο όρος, που δημιουργήθηκε από τον περιβαλλοντολόγο Jay Westerveld τη δεκαετία του '80, περιγράφει μια τακτική μάρκετινγκ όπου μια εταιρεία ή μια οργάνωση δίνει μια ψευδή εντύπωση περιβαλλοντικής ευθύνης.

Μπορεί να περιλαμβάνει υπερβολικές και ανεπίκαιρες δηλώσεις, ασάφειες, ψευδείς ετικέτες ή έλλειψη διαφάνειας που παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη και τις επιπτώσεις ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας, καθιστώντας το πιο "πράσινο" από ό,τι πραγματικά είναι.

 

Η Επίδραση του Greenwashing

Το greenwashing αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τους καταναλωτές που επιθυμούν πραγματικά να υποστηρίξουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Καταρχάς, το greenwashing καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ εταιρειών και πελατών, καθώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται αυτές τις εταιρείες ως ανειλημμένες και υποκριτικές όταν αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για πιο βιώσιμες πρακτικές. Σύμφωνα με έρευνες, τα επίπεδα ικανοποίησης των πελατών μειώνονται όταν γίνονται ενήμεροι για τη διαφορά μεταξύ των δηλωμένων περιβαλλοντικών στόχων μιας εταιρείας και των πραγματικών της πρακτικών. Αυτό δεν βλάπτει μόνο τη φήμη της εταιρείας, αλλά επηρεάζει άμεσα το πώς οι πελάτες αντιλαμβάνονται τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, οδηγώντας σε μειώσεις στις βαθμολογίες ικανοποίησης των πελατών.

 

Πέρα ​​από την επιχειρηματική-πελατιακή σχέση, το greenwashing έχει επίσης σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

Δημιουργεί ευρεία σκεπτικισμό και αποστροφή προς περιβαλλοντικές υποσχέσεις, εμποδίζοντας την πρόοδο προς τη βιωσιμότητα καθώς οι καταναλωτές γίνονται ακόμα πιο προσεκτικοί.

Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στον υποτροπιασμό της κλιματικής αλλαγής καθώς οι καταναλωτές υποστηρίζουν βιομηχανίες και πρακτικές που δεν είναι πραγματικά βιώσιμες.

 

Αποσπώντας το Green Appeal από το Greenwashing

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους ρυθμιστές είναι να διακρίνουν τις γνήσιες βιώσιμες πρωτοβουλίες και το greenwashing.

Οργανισμοί και πιστοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πραγματικά βιώσιμών πρακτικών.

Ετικέτες όπως η USDA Organic, η Fair Trade, η Rainforest Alliance ή η Energy Star, περιλαμβάνουν ελέγχους από τρίτους και θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα που πρέπει να πληροί μια εταιρεία.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι πιστοποιήσεις δεν είναι αρκετές. Κάποιες ενδέχεται να μην καλύπτουν όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας και άλλες ενδέχεται μην έχουν αυστηρή εφαρμογή. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες ενδέχεται να μην έχουν τους πόρους για να αποκτήσουν αυτές τις πιστοποιήσεις, ακόμα κι αν οι πρακτικές τους είναι πράγματι βιώσιμες.

Γι' αυτό, η ατομική επιτήρηση είναι ζωτικής σημασίας.

Οι καταναλωτές πρέπει να ψάξουν πέρα ​​από τις διαφημίσεις και να εξετάσουν το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας εφοδιασμού της, των διαδικασιών κατασκευής και της διαχείρισης αποβλήτων της.

Η διαφάνεια είναι ένας κύριος δείκτης της πραγματικής δέσμευσης μιας εταιρείας στη βιωσιμότητα. Μια εταιρεία που παρέχει λεπτομερείς και επαληθεύσιμες πληροφορίες για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι πιο πιθανό να είναι πραγματικά πράσινη.

 

Η Ανάγκη Διαφάνειας και Δεδομένων για τον Αντιμετώπιση του Greenwashing

Η ανάγκη διαφάνειας των δεδομένων για την καταπολέμηση του greenwashing είναι κρίσιμη στον αυξανόμενα περιβαλλοντικά συνειδητό κόσμο μας.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να μοιράζονται ανοιχτά και ειλικρινώς δεδομένα σχετικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και τις πρακτικές βιωσιμότητας.

Η ριζική στροφή προς τη διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός για το greenwashing παρέχοντας στους καταναλωτές και τους ρυθμιστές τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουν την ακρίβεια των περιβαλλοντικών διαβεβαιώσεων.

 

Ωστόσο, η διαφάνεια μόνη της δεν είναι αρκετή.

Τα παρουσιαζόμενα δεδομένα πρέπει να είναι αξιόπιστα, συνεπή και επαληθεύσιμα.

Εδώ είναι που έρχεται η διασφάλιση δεδομένων, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι οι δηλώσεις περί περιβαλλοντικής απόδοσης που κάνουν οι επιχειρήσεις ή οι επενδυτικοί ταμίες δεν είναι ούτε παραπλανητικές ούτε μη υποστηριζόμενες.

Οι ρυθμιστικοί φορείς όπως η ESMA έχουν ήδη δώσει προτεραιότητα στον αγώνα ενάντια στο greenwashing, εμφανίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης συνεκτικών και ολοκληρωμένων κανονισμών για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Τέλος, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το greenwashing, είναι ζωτικής σημασίας να επιβάλουμε τόσο τη διαφάνεια όσο και τη διασφάλιση δεδομένων σε όλο το φάσμα, θέτοντας ένα πρότυπο για το τι αποτελεί αληθινή περιβαλλοντική ευθύνη και βιωσιμότητα.

Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές και οι επενδυτές μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις, και οι γνήσιες βιώσιμες επιχειρήσεις θα μπορούν να ακμάσουν.

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025