Ο ρόλος της Ταξινόμησης της Ε.Ε.

Η Ταξινόμηση της ΕΕ μπορεί να περιγραφεί ως ένα πράσινο σύστημα ταξινόμησης, που μεταφράζει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ σε σαφή κριτήρια για τη δημιουργία μιας κοινής γλώσσας γύρω από τις sustainable δραστηριότητες για συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν επενδυτικούς σκοπούς.

Η Ταξινόμηση της ΕΕ μπορεί να περιγραφεί ως ένα πράσινο σύστημα ταξινόμησης, που μεταφράζει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ σε σαφή κριτήρια για τη δημιουργία μιας κοινής γλώσσας γύρω από τις sustainable δραστηριότητες για συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν επενδυτικούς σκοπούς.


Οι στόχοι που θέτει η Ταξινόμηση της ΕΕ είναι:
  1. Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής
  2. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  3. Η αειφόρος χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων
  4. Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία
  5. Πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης
  6. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
  7. Η προστιθέμενη αξία της Ταξινόμησης της ΕΕ, είναι ότι μπορεί να συμβάλει στην κλιμάκωση των επενδύσεων σε πράσινα έργα που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
 
Μαζί με την Οδηγία Αναφοράς για την Εταιρική Αειφορία (CSRD), η Ταξινομία της ΕΕ θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της CSRD, αποκαλύπτουν πληροφορίες όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους και τις οικονομικές δραστηριότητές τους οι οποίες θα πρέπει να συμφωνούν με τα κριτήρια της Ταξινόμησης
 
Αυτός ο νόμος εφαρμόζεται από τις 10 Μαρτίου 2021 και συμπληρώνει τις εταιρικές γνωστοποιήσεις, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς για χρηματοοικονομικά προϊόντα και χρηματοοικονομικές οντότητες. Διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές μπορεί να συνεπάγονται επενδύσεις σε οικονομικές δραστηριότητες με διαφορετικά επίπεδα περιβαλλοντικής απόδοσης.
 
Για το λόγο αυτό, ο κανονισμός για τη γνωστοποίηση βιώσιμων οικονομικών (SFDR) διακρίνει τις απαιτήσεις γνωστοποίησης για:
1. Χρηματοοικονομικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι έχουν ως στόχο τους «βιώσιμες επενδύσεις» (σε περιβαλλοντικούς στόχους) αναφέρονται συχνά ως «σκούρα πράσινα» χρηματοοικονομικά προϊόντα).
2. Χρηματοοικονομικά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι προωθούν κοινωνικά ή περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (συχνά αναφέρονται ως «ανοιχτά πράσινα» χρηματοοικονομικά προϊόντα).

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025