Βασικοί στόχοι του χάρτη πορείας της ΕΑΤ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε τον οδικό της χάρτη, ο οποίος περιγράφει τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση εντολών και καθηκόντων στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης και των περιβαλλοντικών, κοινωνικών κινδύνων και κινδύνων διακυβέρνησης (ESG). Ο οδικός χάρτης εξηγεί τη διαδοχική και ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΑΤ τα επόμενα τρία χρόνια για να ενσωματώσει τους κινδύνους ESG στο τραπεζικό πλαίσιο και να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Πολυάριθμες νομοθετικές πράξεις και πρωτοβουλίες αναθέτουν στην ΕΑΤ νέες εντολές και καθήκοντα στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης και των κινδύνων ESG. Οι περισσότερες από αυτές τις εντολές και τα καθήκοντα συνδέονται στενά με τον ευρύτερο στόχο της ΕΑΤ να συμβάλει στη σταθερότητα, την ανθεκτικότητα και την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτές οι εντολές και τα καθήκοντα καλύπτουν τους τρεις πυλώνες του τραπεζικού πλαισίου, δηλαδή την πειθαρχία της αγοράς, την εποπτεία και τις προληπτικές απαιτήσεις, καθώς και άλλους τομείς που σχετίζονται με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση και παρακολούθηση των κινδύνων ESG.

Αυτός ο οδικός χάρτης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση βασίζεται και αντικαθιστά το πρώτο σχέδιο δράσης της ΕΑΤ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Διασφαλίζει τη συνέχεια των ενεργειών που αναλήφθηκαν βάσει του προηγούμενου σχεδίου δράσης, ενώ περιλαμβάνει τις απαραίτητες προσαρμογές μετά την αγορά και τις ρυθμιστικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εντολών και νέων τεμέων εστίασης.

Στον τομέα της διαφάνειας και των γνωστοποιήσεων, η ΕΑΤ θα συνεχίσει το έργο της σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή των κινδύνων ESG των ιδρυμάτων και τις ευρύτερες γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας. Ομοίως, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι οι παράγοντες και οι κίνδυνοι ESG ενσωματώνονται επαρκώς στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων των ιδρυμάτων και στην εποπτεία τους, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω εξελίξεων στα τεστ ακραίων καταστάσεων για το κλίμα. Στον τομέα της προληπτικής ρύθμισης, η ΕΑΤ ξεκίνησε αξιολόγηση του κατά πόσον θα ήταν δικαιολογημένες οι τροποποιήσεις στην υφιστάμενη προληπτική αντιμετώπιση των ανοιγμάτων για την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ανάπτυξη πράσινων προτύπων και ετικετών, καθώς και στη δημιουργία νέων μέτρων για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων στον τομέα αυτό, όπως το greenwashing. Τέλος, θα αξιολογεί και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στα βιώσιμα χρηματοοικονομικά και το προφίλ κινδύνου ESG των ιδρυμάτων,  με βάση τις αναμενόμενες εποπτικές αναφορές.

Ο οδικός χάρτης αναπτύχθηκε με βάση την τρέχουσα κατάσταση του ρυθμιστικού πλαισίου και αντανακλά τις τρέχουσες προσδοκίες της ΕΑΤ σχετικά με συγκεκριμένες εντολές και καθήκοντα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες ρυθμιστικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του τραπεζικού πακέτου (CRR/CRD), το πεδίο εφαρμογής και τα χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένων καθηκόντων θα είναι πλήρως γνωστά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες.

Οι εντολές και τα καθήκοντα της ΕΑΤ στον τομέα της βιώσιμης χρηματοδότησης και των κινδύνων ESG καθορίζονται στις ακόλουθες νομοθετικές πράξεις:

Εκτός από αυτές τις νομοθετικές πράξεις, η ΕΑΤ έλαβε καθήκοντα απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία.

Καθώς το τραπεζικό πακέτο (CRR/CRD) βρίσκεται υπό αναθεώρηση, η ΕΑΤ αναμένει πρόσθετες εντολές στον τομέα των κινδύνων ESG που απορρέουν από αυτές τις αναθεωρημένες νομοθετικές πράξεις. Αυτές οι προβλεπόμενες νέες ή τροποποιημένες εντολές περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη στον βαθμό που αναμένεται με βάση τις νομοθετικές προτάσεις. Ωστόσο, το ακριβές πεδίο εφαρμογής και η προθεσμία θα είναι πλήρως γνωστά μόνο αφού συμφωνηθούν και εγκριθούν τα τελικά κείμενα.

Πρόσφατα άρθρα

Omnibus: Πώς οι Νέες Αλλαγές της ΕΕ θα Επηρεάσουν την ESG Αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα το πακέτο «Omnibus», φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς βιωσιμότητας που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλούστευση των διαδικασιών, όμως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Διακυβέρνηση) απόδοση των εταιρειών.

28/02/2025