
Οι ΜΜΕ έχουν μοναδική θέση στην αγορά, καθώς είναι συχνά πιο ευέλικτες και προσαρμόσιμες από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Είναι επίσης πιο κοντά στις τοπικές κοινότητές τους και μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι οι ΜΜΕ έχουν την ευθύνη να εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές που ωφελούν τόσο την επιχείρησή τους όσο και το περιβάλλον.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη. Οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως και πάνω από το 50% της παγκόσμιας απασχόλησης. Στην Ευρώπη, τα στατιστικά αυτά, έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθώς οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 99,8% των ιδιωτικών επιχειρήσεων και πάνω από το 60% της συνολικής απασχόλησης.
Με την αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι ΜΜΕ καλούνται επίσης να συμβάλουν στην μείωση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον. Η βιωσιμότητα στο πλαίσιο των ΜΜΕ αναφέρεται στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών παραμέτρων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Προκλήσεις και ευκαιρίες βιωσιμότητας για τις ΜΜΕ
Για τις ΜΜΕ, η πρόκληση της βιωσιμότητας είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι ΜΜΕ συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους και την τεχνογνωσία για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιωσιμότητας. Η πολυπλοκότητα των θεμάτων βιωσιμότητας που σχετίζονται με τους διάφορους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG), καθιστά δύσκολο για τις ΜΜΕ να ακολουθήσουν πολύπλοκους κανονισμούς, όπως την Οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), ή να συμμορφωθούν με πρότυπα, όπως την Παγκόσμια Σύμπραξη Απολογισμού (GRI).
Παράδειγμα απλοποίησης αυτής της έννοιας αποτελεί το -Πλαίσιο δημοσιοποίησης στοιχείων για το κλίμα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (CDP) - το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ΜΜΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής εκθέσεων και να αυξηθεί ο αριθμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που συμμορφώνονται με το αυτό.
Η έλλειψη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων βιωσιμότητας είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για τις ΜΜΕ.
Η επιδίωξη της πράσινης ανάπτυξης καθίσταται δύσκολη καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη πόρων, έλλειψη πληροφοριών και περιορισμένη τεχνογνωσία.
Μια έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) το 2018 δείχνει ότι, ακόμη και όταν οι ΜΜΕ έχουν επίγνωση του οφέλους που θα μπορούσε να αποφέρει η υιοθέτηση της βιωσιμότητας, η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και πόρων εμποδίζει τις επιχειρήσεις να δράσουν, οδηγώντας σε μια στατική κατάσταση.
Ωστόσο, οι ΜΜΕ έχουν επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι των μεγαλύτερων εταιρειών:
Συχνά είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.
Μπορεί επίσης να είναι καλύτερα ενταγμένες στις τοπικές κοινότητές τους, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένη αίσθηση ευθύνης για τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.
Ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής για το περιβάλλον των ΜΜΕ
Για να προσανατολιστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον, οι ΜΜΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια στρατηγική προσέγγιση της βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντοπίσουν τα πιο «πιεστικά» περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρησή τους, να θέσουν μετρήσιμους στόχους για την αντιμετώπισή τους και να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων τους. Ορισμένα από τα βασικές τακτικές που μπορούν να θέσουν οι ΜΜΕ για το περιβάλλον, περιλαμβάνουν:
Διεξαγωγή αξιολόγησης βιωσιμότητας και ανάλυσης ουσιαστικότητας
Οι ΜΜΕ θα πρέπει να διεξάγουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των κοινωνικών πρακτικών τους. Αυτό θα τις βοηθήσει να εντοπίσουν τους τομείς στους οποίους μπορούν να κάνουν βελτιώσεις και να θέσουν στόχους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τη μείωση των αποβλήτων και τη βελτίωση των εργασιακών πρακτικών τους.
Προσδιορισμός μιας στρατηγικής βιωσιμότητας
Μόλις οι ΜΜΕ προσδιορίσουν τα βασικά ζητήματα βιωσιμότητάς τους, πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το πλαίσιο ESG.
Εμπλοκή εργαζομένων και ενδιαφερομένων μερών
Η βιωσιμότητα είναι μια ομαδική προσπάθεια και οι ΜΜΕ πρέπει να εμπλέξουν όλους τους εργαζομένους και τους ενδιαφερόμενους φορείς τους στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση των εργαζομένων σε πρακτικές βιωσιμότητας, τη συνεργασία με τους προμηθευτές για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρακτικών τους και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για την οικοδόμηση υποστήριξης σε βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές.
Υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις επιδόσεις βιωσιμότητας
Η παρακολούθηση των επιπτώσεων και των επιδόσεων ESG μπορεί να επιτρέψει στις ΜΜΕ να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ανθεκτικές στους κλιματικούς κινδύνους και ικανές να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα.
Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών μπορεί να είναι δύσκολη, υπάρχουν όμως και πολλά οφέλη για τις ΜΜΕ που ακολουθούν μία πορεία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Εξοικονόμηση κόστους: πολλές βιώσιμες πρακτικές, όπως η μείωση της χρήσης ενέργειας ή των αποβλήτων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση κόστους για τις ΜΜΕ.
- Βελτίωση της φήμης: η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών μπορεί να βοηθήσει τις ΜΜΕ να αποκτήσουν καλή φήμη στους πελάτες, τους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αφοσίωση και εμπιστοσύνη.
- Αύξηση της ανθεκτικότητας: οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Ποια είναι τα οφέλη για τις ΜΜΕ
Οι ΜΜΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας και στην μείωση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον. Αν και υπάρχουν προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, οι ΜΜΕ μπορούν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα μειώνοντας το λειτουργικό τους κόστος, βελτιώνοντας τη φήμη τους και προσελκύοντας πελάτες με περιβαλλοντική συνείδηση.
Αξιολογώντας τις τρέχουσες πρακτικές τους και αναπτύσσοντας μία στρατηγική βιωσιμότητας που ευθυγραμμίζεται με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις αξίες τους, οι ΜΜΕ μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και ταυτόχρονα να ωφελήσουν τα αποτελέσματά τους.