
Η εταιρική και κρατική πιστωτική ικανότητα είναι πιθανό να επηρεαστεί από αυξημένους κινδύνους ESG το 2023, με παράγοντες, όπως ο μεγαλύτερος έλεγχος των σχεδίων που σχετίζονται με το κλίμα και οι αυξανόμενες κανονιστικές και πολιτικές πιέσεις που επιδεινώνονται από τα μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και οι εξελισσόμενες επιπτώσεις της πανδημίας.
Η έκθεση, το 2023 ESG Outlook, εντόπισε τέσσερις βασικές τάσεις που σχετίζονται με το ESG που θα επηρεάσουν την πίστωση φέτος, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ελέγχου των εταιρικών σχεδίων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, των αυξημένων κοινωνικών κινδύνων λόγω ανησυχιών για το υψηλό κόστος ζωής, του μεγαλύτερου κινδύνου αναχρηματοδότησης για εκδότες χαμηλότερης διαβάθμισης με προκλήσεις διακυβέρνησης και ένα όλο και πιο περίπλοκο ρυθμιστικό και πολιτικό τοπίο ESG.
Στο μέτωπο της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι πιέσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι τομείς που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους μετάβασης και δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τα λεπτομερή σχέδια της μετάβασης αυτής, είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα ορυχεία και η γεωργία. Οι εταιρείες σε αυτούς τους τομείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου καθώς οι επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρχίζουν να εφαρμόζουν τις δικές τους καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις και πιέσεις ζήτησης, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να εξετάζουν εξονυχιστικά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους καθώς αυξάνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών του Πεδίου 3.
Οι κοινωνικοί κίνδυνοι που επηρεάζουν την πίστωση θα προκύψουν από ζητήματα που όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων, που επιδεινώνονται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ασκώντας πίεση στους πολιτικούς που εξακολουθούν να παλεύουν με την αποκατάσταση των δημοσιονομικών του κράτους που επηρεάζονται από την πανδημία, αλλά και τις θέσεις υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμών. Αυτές οι τάσεις θα έχουν ευρεία κλίμακα επιπτώσεων για αναδυόμενες αγορές και διάφορους τομείς ενέργειας που αντιμετωπίζουν απροσδόκητους φόρους της κυβέρνησης, καθώς και οι κλάδοι των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν μειωμένη αγοραστική δύναμη και προθυμία να αποδεχθούν υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τη Moody's, ο πιστωτικός κίνδυνος θα αυξηθεί περισσότερο για επιχειρήσεις με χαμηλότερη αξιολόγηση που αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους ρευστότητας και αναχρηματοδότησης, δεδομένης της τάσης τους να παρουσιάζουν πιο αμφισβητούμενα χαρακτηριστικά διακυβέρνησης, με περισσότερες κεφαλαιακές δομές και αδύναμες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου, σε ένα περιβάλλον δυνητικά πιο επιρρεπές. Η έκθεση υπογράμμισε ιδιαίτερο κίνδυνο για μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες κερδοσκοπικού επιπέδου σε τομείς όπως καταναλωτικά προϊόντα, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο, καθώς και για κρατικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης με μεγάλες λήξεις το 2023.
Η έκθεση τόνισε επίσης τους αυξημένους ρυθμιστικούς κινδύνους και κινδύνους φήμης που επηρεάζουν τις εταιρείες από ένα όλο και πιο περίπλοκο και συχνά αντικρουόμενο πολιτικό και πολιτικό τοπίο, όπως εταιρείες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση σε πολλές δικαιοδοσίες για τις πρακτικές τους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις σε ορισμένες.
Η Rebecca Karnovitz, Αντιπρόεδρος – Senior Credit Officer στο Moody’s Investors Service, δήλωσε:
«Οι αυξημένοι μακροοικονομικοί, χρηματοοικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν τους κινδύνους ESG το 2023. Εν τω μεταξύ, η ταχεία αποκρυστάλλωση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχει τονίσει την ανάγκη για ταχεία απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και κλιμάκωση της χρηματοδότησης προσαρμογής, μειώνοντας τους πιο μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς κινδύνους».