ESG Βαθμολογία: μια λίστα ελέγχου των πιο σημαντικών Δεικτών Επίδοσης (KPIs)

Οι βαθμολογίες ESG (Περιβαλλοντικές, Κοινωνικές και Διακυβέρνηση) είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές μιας εταιρείας.

Οι βαθμολογίες ESG (Περιβαλλοντικές, Κοινωνικές και Διακυβέρνηση) είναι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές μιας εταιρείας. Μια βαθμολογία ESG μετρά την έκθεση μιας εταιρείας σε μακροπρόθεσμους κινδύνους ESG, παρέχοντας σε επενδυτές, ενδιαφερόμενα μέρη και καταναλωτές έναν τρόπο για να αξιολογήσουν την απόδοση μιας εταιρείας βάσει κριτηρίων ESG. Με την ευημερία των βαθμολογιών ESG όπως αυτές της Bloomberg, έχει γίνει απαραίτητο για τις εταιρείες να μετρούν τις επιδράσεις τους και τις επιδόσεις τους σε ESG με την πιο αποτελεσματική επιλογή δεικτών απόδοσης.

 

Παγκόσμιο πλαίσιο:

Ο Peter Bakker, Πρόεδρος & CEO του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επιχειρήσεων για την Αειφορία (WBCSD), μοιράστηκε την άποψή του για τον υπερβολικό αριθμό των βαθμολογιών ESG, των αξιολογήσεων και των βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs) στον οποίο αναφέρθηκε ως ένα «ζωολογικό κήπο».

Παρά τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί σε κεφάλαια με θέμα το ESG, ο Bakker τόνισε τη σημασία της τυποποίησης, αναφέροντας τα εντυπωσιακά νούμερα, πάνω από 600 βαθμολογίες και αξιολογήσεις ESG και πάνω από 4.500 δείκτες απόδοσης ESG.

Σε αυτό το πλαίσιο, διάφορα συστήματα βαθμολογίας ESG έχουν καθιερωθεί από διάφορες αξιολογικές εταιρείες, κάθε μία με τη δική της μοναδική προσέγγιση - είτε επικεντρωμένη στην απόδοση ESG είτε στους κινδύνους ESG.

 

Περιβαλλοντικοί, Κοινωνικοί και Διακυβερνητικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs)

Οι δείκτες απόδοσης ESG λειτουργούν ως μετρήσιμοι δείκτες που σχεδιάζονται για να βοηθήσουν τις εταιρείες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση.

Διαχειριστές ιδιωτικού κεφαλαίου και κεφαλαιοποιημένης επιχειρηματικότητας βασίζονται σε αυτούς τους δείκτες για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο ESG πιθανών ή υφιστάμενων εταιρειών του χαρτοφυλακίου τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων τους. Επιπλέον, οι δείκτες απόδοσης ESG προσφέρουν εισιτήριο για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επενδυτές και διαχειριστές στις επενδύσεις και τα κεφάλαιά τους.

 

ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (KPIs) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μια έρευνα της Deloitte Global αποκάλυψε ότι το κλιματικό χρώμα επηρεάζει την επιχείρηση του 91% των εκτελεστικών, με το 84% από αυτούς να ανησυχούν προσωπικά για το πιθανό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους.

 

Δείκτης άνθρακα

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ESG είναι ο δείκτης άνθρακα μιας εταιρείας. Η μέτρηση της ποσότητας των αερίων του άνθρακα που παράγονται από μια εταιρεία είναι ουσιαστική για τον καθορισμό του περιβαλλοντικού της αντικτύπου.

Ο δείκτης άνθρακα περιλαμβάνει εκπομπές από όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταφοράς και της κατανάλωσης ενέργειας. Χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα υποδεικνύουν ότι μια εταιρεία λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αντικτύπου.

 

Χρήση νερού

Το νερό είναι ένα πολύτιμος πόρος και οι εταιρείες πρέπει να είναι υπεύθυνες ως προς τη χρήση του. Η μέτρηση της χρήσης νερού είναι ένας σημαντικός παράγοντας ESG που βοηθά τις εταιρείες να εντοπίσουν περιοχές όπου μπορεί να βελτιωθεί η αποδοτικότητα. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό στις λειτουργίες και τις διαδικασίες παραγωγής τους έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

 

Διαχείριση αποβλήτων

Οι εταιρείες πρέπει να διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με υπευθυνότητα, καθώς ζούμε σε έναν πεπερασμένο κόσμο όπου οι πόροι δίνονται σε σταθερό αριθμό. Οι πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων μιας εταιρείας μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η μέτρηση της ποσότητας των αποβλήτων που παράγει μια εταιρεία και τον τρόπο που απορρίπτει αυτά τα απόβλητα είναι σημαντική για τον καθορισμό της βαθμολογίας ESG της εταιρείας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (KPIs)

 

Οι βαθμολογίες ESG δεν αφορούν μόνο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά περιλαμβάνουν επίσης κοινωνικές σκέψεις καθώς οι λειτουργίες μιας επιχείρησης έχουν αντίκτυπο τόσο εσωτερικά στους εργαζόμενους όσο και εξωτερικά στις τοπικές κοινωνίες.

Στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, η κοινωνική ευθύνη είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για τις εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι συνολικές τους λειτουργίες εξυπηρετούν τις τοπικές και παγκόσμιες κοινωνίες.

 

Συνεπώς, οι κοινωνικοί δείκτες απόδοσης (Kpis) επικεντρώνονται στη:

  • Διαχείριση των εργαζομένων
  • Προώθηση ενός θετικού πολιτιστικού περιβάλλοντος στην εταιρεία
  • Προώθηση της ποικιλίας και της συμπερίληψης
  • Διατήρηση υψηλών προτύπων υγείας και ασφάλειας.
  • Ασφάλεια των εργαζομένων

 

Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι ένας σημαντικός κοινωνικός παράγοντας που πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα οι εταιρείες για να έχουν μια ισχυρή στρατηγική ESG.

 

Με αξιολόγηση μετρητών όπως τα περιστατικά τραυματισμών και η παραγωγικότητα των εργαζομένων, οι οργανώσεις μπορούν να εντοπίσουν στρατηγικές που βελτιώνουν τη διαχείριση των τοποθεσιών, προσφέρουν ανακούφιση στους υπερφορτωμένους εργαζόμενους και διορθώνουν προβληματικές πολιτικές των εργαζομένων.

 

Εκπαίδευση

Η ανεπαρκής εκπαίδευση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αποτελεσματικότητα, τη διάθεση των εργαζομένων και τα έσοδα. Για να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση των εργαζομένων, μια χρήσιμη προσέγγιση είναι να μετρούν τον μέσο αριθμό των ωρών εκπαίδευσης που έχουν ολοκληρώσει οι εργαζόμενοι ανά χρονική περίοδο. Η ανάλυση της επίδρασης αυτού του δείκτη αποδοτικότητας (KPI) μπορεί να παράσχει εισηγήσεις για το πώς η εκπαίδευση επηρεάζει τη συνολική επιτυχία της οργάνωσης.

 

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (KPIs)

 

Η εταιρική διακυβέρνηση αναφέρεται στο πλαίσιο μέσω του οποίου διοικούνται και καθοδηγούνται οι εταιρείες. Συνεπώς, οι δείκτες απόδοσης σε αυτόν τον τομέα αξιολογούν πτυχές όπως η ηγεσία, ηθικές πρακτικές και διαδικασίες διαχείρισης.

 

Ποικιλία στο Διοικητικό Συμβούλιο

Η ποικιλία στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένας άλλος σημαντικός κοινωνικός παράγοντας στις βαθμολογίες ESG. Η μέτρηση της ποικιλίας του Διοικητικού Συμβουλίου μιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων του φύλου, της εθνικότητας και της ηλικίας, είναι σημαντική για την αξιολόγηση των πρακτικών διακυβέρνησης μιας εταιρείας. Οι εταιρείες με ποικίλο Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούνται θετικές από επενδυτές και ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς θεωρούνται πιο συμπεριληπτικές και ισορροπημένες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Ηθική και συμμόρφωση

Η ηθική και η συμμόρφωση αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες διακυβέρνησης που συντελούν στη βαθμολογία ESG μιας εταιρείας. Η μέτρηση του ιστορικού μιας εταιρείας, όσον αφορά την ηθική συμπεριφορά και τη συμμόρφωσή της με τους νόμους και τους κανονισμούς, είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση των πρακτικών διακυβέρνησης μιας εταιρείας. Οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην ηθική και τη συμμόρφωση θεωρούνται θετικές από επενδυτές και ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστες και υπεύθυνες.

 

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την εξασφάλιση ενός θετικού εικόνας στα μάτια επενδυτών και μετόχων είναι η διαχείριση της διαφθοράς μέσα σε μια οργάνωση.

Είναι σημαντικό να παρακολουθούνται διάφορες πτυχές αντι-διαφθοράς για να παρακολουθούνται και να προλαμβάνονται οι περιπτώσεις διαφθοράς.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το ποσοστό του διοικητικού προσωπικού που έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση κατά της διαφθοράς, τον αριθμό των περιστατικών που σχετίζονται με τη διαφθορά ανά περίοδο αναφοράς και τη συχνότητα των συναντήσεων που επικεντρώνονται στην πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση μιας πολιτικής κατά της διαφθοράς μέσα στην εταιρεία.

 

Συμπεράσματα

Οι βαθμολογίες ESG έχουν καταστεί κρίσιμες για τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές μιας εταιρείας. Η μέτρηση των δεικτών αποδοτικότητας (KPIs) σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνικών και Διακυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει επενδυτές και ενδιαφερόμενα μέρη να αξιολογήσουν τη βαθμολογία ESG μιας εταιρείας.

Ο παραπάνω έλεγχος παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση της βαθμολογίας ESG μιας εταιρείας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάται ότι αυτοί οι δείκτες αποδοτικότητας (KPIs) είναι μόνο ένα μέρος μιας συνολικής αξιολόγησης.

Η συνολική βαθμολογία ESG μιας εταιρείας καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, του μεγέθους και της γεωγραφικής τοποθεσίας της. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τη βαθμολογία ESG μιας εταιρείας στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συνθηκών της για να έχετε μια πλήρη εικόνα της βιωσιμότητας και των ηθικών πρακτικών της.

Πρόσφατα άρθρα

Η Ε.Ε. θέτει deadline στον κατασκευαστικό τομέα: Μηδενικές εκπομπές ρύπων για τα Νέα Κτίρια έως το 2030!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη έγκριση της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD). Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτοί περιλαμβάνουν στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών από νέα κτίρια έως το 2030 και τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα συστήματα θέρμανσης έως το 2040.

17/04/2024
Εταιρική Βιωσιμότητα

Το ESG και ο πόλεμος στο Ισραήλ

Η επένδυση σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά (ESG) κριτήρια έχει κερδίσει έμπρακτη υποστήριξη τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να ευθυγραμμίσουν τις οικονομικές τους αποφάσεις με τα ESG reports. Η πρόσφατη επιδείνωση του ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου αποδείχθηκε για τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα περίπλοκη και ευαίσθητη όσον αφορά την εφαρμογή των αρχών ESG.

16/04/2024

Πόσο σημαντικές είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην "Nature" προειδοποιεί για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η κλιματική αλλαγή τα προσεχή χρόνια. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 24 τρισεκατομμύρια δολάρια στις επόμενες τρεις δεκαετίες, με τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και της υγειονομικής περίθαλψης να επηρεάζονται σοβαρά.

15/04/2024
Κοινωνικό Αντίκτυπο, Πράσινη Ανάπτυξη

Στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή: μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις και το ESG

Σήμερα, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν τις διαδικασίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους. Μάθετε πώς...να το κάνετε!

09/04/2024